LUCIA

TREVLIG  LUCIADAG
önskas till er alla!

lucia-av-emelie-von-walterstorff

Målningen är gjord av Emelie von Walterstorff
född 19/10 1871, död  8/3 1948

Emelie von Walterstorff tillhörde en gammal dansk adelssläkt. Sin utbildning genomförde hon vid Tekniska skolan (nuvarande Konstfacksskolan) i Stockholm, och blev därefter knuten som lärare till Tekniska skolan i Lund. Hon arbetade även som tecknare vid Kulturhistoriska museet i Lund.
År 1903 började Emelie von Walterstorff vid Nordiska museet och hennes anställning var till en början som tecknerska. Hon utförde ett stort antal akvareller på katalogkort över folkkonstföremål. I flera böcker medverkade hon med illustrationer, bl.a. med färgplanscher på folkdräktsklädda människor i verkat Svenska folkdräkter (1907) av Per Gustaf Wistrand och i Gerda Cederbloms bok med samma (1921).

Under mer än ett par årtionden utförde hon åt Gustaf Upmark de teckningar av mästerstämplar till det stora arbetet Guld- och silversmeder i Sverige 1520–1850 (1925).
Ganska tidigt fick Emelie von Walterstorff överta ansvaret över Nordiska museets textilsamlingar, men trots detta fick hon behålla titeln amanuens hela livet.
Textilt bildverk (1925) är ett resultat av hennes gedigna forskning och innehåller ett fylligt urval ur museets samlingar med reproducerade färgfotografier försedda men sakkunniga kommentarer av författaren.
År 1925 genomförde hon den tekniska analysen av ”Gerumsmanteln”, bronsåldersmanteln från Västergötland och hon kom därefter att anlitas som självständig forskare vid flera liknande avancerade uppdrag. Efter sin pensionering från Nordiska museet 1933 publicerade hon sitt mest betydande verk, Svenska vävnadstekniker och mönstertyper, en kulturgeografisk undersökning (1940).
Bakom verket som innehåller över åttiotalet utbredningskartor med utförliga kommentarer, ligger ett helt livs samlingsarbete.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *